En rodbehandling lyder helt sikkert i dine ører som noget ubehageligt. Men faktisk er det en gammel skrøne, at det skulle gøre ondt. I dag bliver man lokalbedøvet, når der skal laves en rodbehandling, og derfor mærker man ikke noget. Det foregår med stor forsigtighed og en lillebitte nål, der stikkes ned i tanden, så chancen for at du opdager det, er lille.
Det kan dog virke ubehageligt med tanken om, at der skal stikkes et bor ned i éns tand, men det er også det eneste. Tandlægerne i dag er så professionaliserede og har udført behandlingerne mange gange, så der er ingen grund til bekymring, hvis du skulle ende i en situation hvor en rodbehandling er nødvendig.
Hvornår er det nødvendigt?
Det er sjældent, at en rodbehandling rent faktisk er nødvendig. Ofte kan tingene klares ved overfladebehandlinger eller andet. Når det kan være nødvendigt, er det for eksempel, hvis hullet i din tand har vokset sig så stort og dybt, at der ikke er andre udveje. Det betyder nemlig, at bakterierne har arbejdet sig ned til tandens nerve, og det er ikke godt.
Nogle gange, hvis bakterierne får lov til at vokse omkring nerven, kan det også have andre, endnu mindre behagelige følgevirkninger med, som tandbylder eller sågar helt døde tænder, fordi nerverne ikke få ilt nok. Sker det, kan det ende med, at du skal have en helt ny tand.
Andre tidspunkter, hvor en rodbehandling kan være nødvendig, er hvis man er ude for et uheld eller på anden måde knækker tanden. Det kan nemlig betyde, at nerven er blottet og derfor åben for bakterier og skidt. Er det tilfældet, skal I hurtigst muligt sørge for at få hullet lukket igen og ikke mindst få renset ud i tanden.
Mindre huller bliver ikke behandlet med en rodbehandling. Her bliver der ofte lavet en fyldning eller andet. Helt små, begyndende huller kan det være, at din tandlæge sågar bare lader være og derimod beder dig om at børste dine tænder lidt bedre. På den måde slipper du for en stor tandlægeregning.
Behandl dine tænder ordentligt
Selvom man aldrig kan være helt sikker, er en god regel, at du husker at behandle dine tænder ordentligt. På den måde gør du i hvert fald ikke noget selv for at udvikle så store huller i tænderne, at en rodbehandling er en mulighed. Selvom det ikke gør ondt ved selve behandlingen, så kan tanden være øm efterfølgende.
Derudover gælder det, at tandplejen jo ikke er dækket af dit sygesikringskort på samme måde som en almindelig læge. Derfor koster det også en hel del at gå til tandlægen – især hvis du skal have en større behandling, som en rodbehandling jo er. Nogle steder koster det omkring 2.500 kroner og op efter. Der skal nemlig både bedøves, tages røntgenbilleder og laves en fyldning efterfølgende.
Så også derfor er det en god idé ikke at lade det komme så vidt. Sørg for at gå til tandlægen én gang om året og få et tjek. Så slipper du for uforudsete overraskelser.
Be the first to comment on "Sådan klarer du dig igennem en rodbehandling"